Jak správně sušit bylinky
Aby vám krása, vůně i cenné látky ve vašich bylinkách zůstaly i po sezóně, můžete si je usušit. Tato dovednost je základem při pěstování bylinek a je to nejlepší způsob, jak bylinky a koření skladovat. Uvidíte, jakou vám budou nakonec během zimy dělat radost. Jako první si pamatujte, že se bylinky nikdy nesuší na slunci – prospěje jim tmavé, vzdušné a suché místo.


Způsoby sušení bylinek
To, jak své rostlinky budete sušit, záleží na vašich podmínkách a preferencích.
1. Sušení bylinek zavěšením
Nejpůvabnější způsob je zavěsit svazečky bylinek provázkem a nechat je, ať zkrášlují okolí. Svědčit jim bude dobře větrné, suché místo. Svazečky zútulňují kuchyň, tam je ale zavěste až po jejich důkladném vysušení. Ve vlhké místnosti by mohly plesnivět.
2. Sušení bylinek v závěsných sítích
Šikovná metoda, která šetří místo i čas (není třeba vázat provázek).
3. Sušení bylinek na papíře
Bylinky se dají s úspěchem sušit i na bílém papíře. Stejně dobře poslouží i plátno, utěrka i pečící papír. Nikdy však nesušte na novinách. Až najdete správný podklad, můžete si pomocí přepravek či roštů připravit patra, na které vyskládáte rostliny v tenkých vrstvách. Opět dbejte na sucho, větrno a temno.
Tip mámy zahradnice: Větší květy můžete tu a tam otočit, aby prosychaly ze všech stran a nezapařily se.
4. Sušení bylinek v sušičce (troubě)
Pokud si k ruce vezmete pomocníka v podobě sušičky (nebo trouby), bude vždy důležité, abyste nepřekročili teplotu 45 °C, u sušení kořenů pak 60 °C. Orientačně se doba sušení pohybuje mezi 3–6 hodinami.
Tip mámy zahradnice: Bylinky nikdy před sušením nemyjte vodou. Riskujete plesnivění a prodloužení sušení, což je nežádoucí už kvůli vůni.
Jak se poznají správně usušené bylinky?
Lámou se i stonky a celá rostlina hraje šustivými tóny? Zdá se, že se zadařilo! Abyste měli jistotu, že jsou bylinky dostatečně usušené, vezměte jejich pokroucené lístky a zkuste je v ruce rozdrtit na prášek. Pokud se to povede, povedlo se i sušení.
Kontrolu správného usušení můžete provést i tak, že bylinu vložíte do igelitového sáčku, uzavřete jej a počkáte. Pokud se sáček ani za několik hodin neorosí, můžete si být jisti, že je vaše bylinka usušena jako od profesionála.


Jak správně skladovat bylinky
Bylinky vždy skladujte v uzavřené nádobě, ať už bude plechová, plastová nebo z tmavého skla. Nepříliš vhodné jsou látkové sáčky kvůli možnosti propustit vlhkost. Na každou bylinu použijte zvláštní nádobu. Ačkoliv své rostliny jistě poznáte po vůni, raději si je pojmenujte, nebo je dle svého vkusu ozdobně polepte tak, aby vám dělaly ještě větší radost. A kam s nádobkami? Pryč ze světla – spíš čeká spíž.
Jak dlouho vydrží sušené bylinky
Nasušený květ spotřebujte do jednoho roku. Některé bylinky vydrží i dva roky.
Vůně bylinek po usušení
Ne všechny bylinky si po usušení své aroma zachovají tak výrazné, jaké bylo u čerstvých rostlin. Týká se to například bazalky, máty a meduňky. Jiné bylinky si naopak přilepší. Takový rozmarýn, dobromysl, tymián, majoránka i šalvěj by o tom mohly vyprávět.
Nyní už přichází na řadu to nejlepší – příprava lahodných čajů a pokrmů z vašich vlastních bylinek. Nezapomeňte, že bylinkami můžete ochucovat i octy a oleje, zamrazit je nebo naložit do alkoholu.